Изкуство

Свободата да търсиш и да намираш

https://i0.wp.com/upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a7/Cosmos_1.jpg

Оп арт – Космос – Е. Матос

~ ~ ~

Картини от отпадъци прави художникът Любомир Чакъров

chakurovКАРТИНИ ОТ ОТПАДЪЦИ СЪЗДАВА СВЕТОВНОИЗВЕСТНИЯТ ХУДОЖНИК ЛЮБОМИР ЧАКЪРОВ.

Петнадесетина картини от два цикъла – „Кукери” и „Натюрморти”, е направил до този момент Любомир Чакъров. Всеки детайл в тях е изработен от боклуците, които ние изхвърляме в контейнерите. Разноцветни хартийки и метални пластинки оформят кукерските маски и натюрмортите, които Любомир Чакъров е рисувал. Особено нестандартни са иначе стандартните натюрморти – тях той е правил най-вече от празни флакони на дезодоранти. „Цикълът съдържа шест картини, за които ми трябваха около 5000 дезодоранта. Флаконите са алуминиеви, аз ги изрязвам по специален начин, пресовам ги и отделям само тази част, която ми е нужна. За една картина например понякога са ми нужни около 800 детайла”, разказва за работата си Любомир Чакъров.

Нарекъл е изложбата си „На злото цветята” по прочутата книга на Бодлер „Цветя на злото”. „Аз започнах да работя такава живопис, макар че съм график, след една семейна трагедия. Исках да правя нещо много цветно и весело, за да изляза от депресията. И така ми хрумна, че мога да превръщам това, което създава песимизъм у хората – отпадъците. А името ми хрумна, защото исках всичкото зло, което ние изхвърляме в контейнерите, да подчиня на красотата”, допълва художникът.

За първи път той показал картините си по време на празника на Перник тази година и обрал овациите там. Така разбрал, че е постигнал целта си и е въздействал естетически и психически на своята публика.

„КАРТИНИ ОТ ДЪРВО И ВЯРА” ПЪК СЕ НАРИЧА НОВИЯТ ЦИКЪЛ ПЛАТНА, КОИТО ЛЮБОМИР ЧАКЪРОВ Е ЗАПОЧНАЛ ДА РАБОТИ. Този път те ще са само от дърво. „В една картина използвам около 1000-1500 детайла и всички представляват силует на дърво. Въобще алюзията ще води само и единствено към природата”, усмихва се художникът.

Любомир Чакъров днес живее в Златарица. Върнал се е в родния край, след като 30 г. е преподавал в Художествената академия в София и е кръстосвал света, за да прави изложби. Обича да нарича себе си връстник на свободата, защото е роден на 9 септември 1944 г. Роден е в Еленския балкан, но целия си съзнателен живот е прекарал в столицата. Завършил е художествена гимназия, после е работил като военен художник, след това е завършил и Художествената академия при проф. Евтим Томов. Веднага след дипломирането си като график Любомир Чакъров е останал като преподавател в академията и така три десетилетия.

Сега помага на сина си да завърши спортна педагогика във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и организира курсове по рисуване за малчуганите в Златарица. За две години дори е бил преподавател във Факултета по изобразителни изкуства във Велико Търново, но се е пенсионирал и се е отдал изцяло на изкуството.

Във Фрайбург, Германия, ще бъде следващата му изложба и за нея той се подготвя усилено. Там ще покаже всичките си картини, правени от отпадъци, защото това е световният център на екодвиженията. „Надявам се да впечатля германците, както съм впечатлявал публиката в Канада, Гърция, Румъния, Австрия, Черна гора, трудно ми е да изброя всички градове и държави, в които съм бил. Но най-яркият ми спомен си остава от Куба, където Фидел Кастро дойде да види моите картини и да се ръкува с мен”, връща се малко назад Любомир Чакъров.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА
Сн. авторката
    123
Advertisements

Коментар, различно мнение, критика - изборът е ваш.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s